Så, en liten summering av vad jag läst under året!

Totalt läst: 202

Statistik:

Från olästhyllan:176
Ljudbok:80
Lånade:8
Omläsning:8
På engelska:27
Kvinnliga författare:117
Översatt*:51

* minus Nordamerika, Storbrittanien, Australien, Irland, Norden

Genrer:

Poesi:14
Novellsamling10
Biografiskt:9
Essä:13

Geografiskt:

Svenskt:73
Nordamerikanskt:24
Asien:11
Sydamerika:9
Afrika:4

Förlag:

Albert Bonniers etc35
Norstedts27
Tranan13
W&W11
Modernista9

Övrigt kuriosa

Olästa bokstäver:Q, X, Å, Ä
Köpta böcker 2024187
Olästa kvar i hyllan:1896 (poesi och dramatik ej inräknat)

Sammanfattning av min läsning:

Jag läste 202 böcker i år, vilket jag känner mig nöjd med. Jag har lyssnat på 80 av de böckerna, eller läst i en kombination med fysisk bok. Över hälften är kvinnor, men jag kan ju instämma i känslan av att tro mig läsa med stor övervikt på kvinnor och inse att de bara var 117 av 202 hursomhelst. Jag har läst ”bara” 51 som är skrivet av författare utanför engelskspråkig eller nordisk kontext – och då har jag räknat större länder som Frankrike, Tyskland etc. Här vill jag faktiskt läsa mer ”världslitteratur”, och kanske gärna mindre svenskt, i år läste jag 73 böcker av svenska författare. Endast fyra från hela Afrika? Det var trist ändå. Dock i alla fall 39 olika länder. Totalt köpte jag 187 böcker under 2024, och läste 176 från min olästhylla, så kvoten är högre och biblioteket växer.

Så till mina utmaningar eller läsprojekt under det kommande året: den allra största utmaningen har jag besämt mig för ska bli att inte köpa böcker! Jag har varit här och nosat förut, men haft sjukt svårt att hålla igen habegäret. Nu tänker jag att jag testar det ett år. De böcker jag får flås för, får jag helt enkelt skriva upp på en lista och införskaffa nästa år. Ett år går ganska fort. Finns det några undantag då? Jajo, jag tänker att jag får loppa böcker, sånna som kostar under femtiolappen på second hand-butiker kopplade till välgörenhet, tex (men bara om det är böcker jag verkligen vill ha). Jag har heller ingen spärr på böcker jag FÅR, så om någon känner sig givmild och/eller verkligen vill att jag ska läsa en bok utgiven under 2025 får ni gärna ge mig den! Jag tror att mitt system för önskelistor kommer att bli tydligare, att jag tex lägger in på Goodreads vad jag verkligen vill köpa, som en tagg, och håller den ajour. Det finns naturligtvis bibliotek också, men tanken är fortfarande att läsa så mycket som möjligt från de böcker jag redan äger.

Svårast kommer att vara bokrean, då kliar det alltid lite extra, samt förstås alla litterära evenemang som Littfest, Bokmässan, Mittlitt. Får jag inte köpa böcker av de författare jag lyssnat på? Jag får kanske ha en klausul där. Sen prenumererar jag redan på utgivning från Tranan och Astor förlag, och de får kvarstå. Jag får dock inte skaffa mig några nya prenumerationer förstås. Och överlag tänker jag att jag ska skaffa mig lite snävare kriterier för vad jag faktiskt köper. Jag äger redan över 2000 böcker och vill ju läsa dem, så helt enkelt en striktare policy för vad som får komma in i hyllan.

Bästalistor då?

Jodå, jag har försökt välja ut. Utan inbördes ordning.

Bästa tio utgivet 2024

Jag sjunger och bergen dansar, Iréne Sola
Maskrosfrön och karyatider, Christina Ouzounidis
Slask, Mikael Berglund
Efterklang, An Yu
Parade, Rachel Cusk
Till träden, Ella-Maria Nutti
Din vilja sitter i skogen, Mattias Timander
Jag tar inte farväl, Han Kang
Förstörelse: en fallstudie, Iida Rauma
Kafkalungan, Cecilia Hansson

Bästa 10 övrig utgivning

Giovannis rum, James Baldwin
Byte, Pirkko Lindberg
Tiranas hjärta, Pajtim Statovci
Falskmyntarna, André Gide
Jenny, Sigrid Undset
Jungfrur av sten, Yvonne Vera
Slottet, Franz Kafka
Egen död, Peter Nadas
Älven, Rosa Liksom
Halv elva en sommarkväll, Marguerite Duras

Läsprojekt 2025

Jag fortsätter med boktipsutmaningen, även om jag inte kommit överens med rubriken på läsprojektet riktigt, så fungerar det och har arbetats in lite under året. Ska jag fortsätta med samma struktur? Att jag tipsar efter teman, och väljer ut tre böcker, varav jag iaf ska läsa minst en? Jag tror att det är ett vinnande koncept, dvs ett som fungerar för mig och som många också uppskattar. Vill man hänga med behöver man inte välja ut tre, det kan vara färre eller fler efter eget huvud. Upplägget ska jag ändra lite. Jag ska göra en bild som jag lägger bakom boktipsbilden, som visar vilket tema det tillhör, och också ger det lite mera synlighet i flödet, om jag förstått det rätt. Då blir det lite mera enhetligt och samlat, vilket känns logiskt. Jag gillar inte riktigt textbilder som inlägg i flödet, men frågan är om jag inte ska lägga in månadens teman som en sådan bild, för de som vill förbereda sig och hänga med på utmaningen? Jag gör om layouten lite, och testar iaf. Och så börjar jag vecka 2, för den här första veckan på året finns egentligen inte riktigt. Åtminstone tycker jag om att tänka på dagarna mellan jul och när terminen börjar igen, som ett magiskt mellanrum (bäst spenderat i läsfåtöljen med té och en gosig filt, samt en katt).

Fler läsprojekt? Jo, ett med min syster, som vi kallar Litteraturmur. Det är sex tjocka böcker, de flesta klassiker men några mer moderna, som vi vill läsa tillsammans. Vi ska testa Storygraphs version av buddyread, fungerar den inte sätter vi upp den på Fable. Där kan man alltså kommentera efter visst antal lästa kapitel, och hålla en konversation kring läsningen, samt dokumentera den för sin egen del också. Litteraturmur för att det är tegelstenar som… ja, ni fattar. Lite långsökt men det rimmar!

Kartan – fortsätter att läsa från olika delar av världen.

Olästhyllan – fortfarande ett faktum att jag försöker läsa så mycket som möjligt av min egen boksamling.

Men överlag är mitt mål att läsa mer kvalitetslitteratur, om man får lov att kalla det så, och mer av det JAG faktiskt vill läsa, som inspirerar mig och ger mig något, inte bara litteratur jag ”borde” läsa. Där tror jag att det blir mindre hypes, sådant som är nyutgivet och folk snackar om, och det går ju hand i handske med att jag inte ska köpa böcker heller. Nu vet man ju inte alltid (sällan) före man läser, om det kommer att vara en bra eller dålig bok utifrån ens eget tycke och smak, men kanske innebär det att jag ska tänka efter lite mera före jag sätter igång med någon bok. Varför vill jag läsa just den här?

Ljudböcker?

Jag har också funderat på det här med ljudböcker… Det är så kluvet! Jag älskar det, ofta – men samtidigt är det bara en viss sorts böcker jag tycker fungerar att lyssna på, och det är inte så ofta den litteratur jag helst vill läsa, som är lite mer komplicerad i strukturen och ”kräver” mer av sin läsare, eller helt enkelt är så bra att jag vill ha läst den på riktigt istället. Så – kanske inte? Jag använder ljudböcker framför allt som insomning, men eftersom jag tycker om läsning, vill jag ju också läsa även på dagen och fyller då varje ”tyst” tillfälle med musik. Eftersom jag bor ensam, är det ganska mycket tid. Och det är inte bra, jag behöver mer utrymme för att bara låta tankarna fara, att inte hela tiden mata in abstrakta intryck, utan tid att smälta och bearbeta och reflektera över allt annat jag är med om. Att läsa så mycket som jag gör har till stor del också varit en verklighetsflykt (och vem vill inte fly verkligheten, så som den ser ut?) men också iom det en slags flykt från mina känslor och tankar, eftersom de varit jobbiga att ta itu med. Men nu är det stabilare i min vardag, och jag behöver utrymmet för att leva. Say what? Jo, men – att läsa över 200 böcker per år innebär att man gör mindre av något annat, och i mitt fall har det handlat om musik, annat skapande, tv-serier och radio/poddar, kanske i viss mån relationer och umgänge med vänner (jag lever som sagt ensam, utan barn). I år vill jag göra mer av det jag gjort mindre av förut. Jag tänker tex att jag vill vara mer ute i naturen, promenera och låta tankarna vandra. Men jag vill också (eller vill och vill, behöver) typ träningscykla, och då kan ljudböcker förstås vara en morot, så helt och hållet kommer jag nog inte att sluta lyssna. Och insomningen? Ja, ska testa lite meditationer och annat jox, som kan hjälpa mig med den biten. Tips mottages tacksamt.

Men alltså, för att summera: läser hellre mindre och bättre i år, och försöker utmana mig att inte köpa nya böcker.

Önskar alla ett gott nytt bokår 2025!

2 Replies

  1. Kan tipsa om att det fungerar utmärkt att läsa fysiska böcker på en träningscykel också, åtminstone för mig (gör det i princip varje dag som ett sätt att kombinera nytta med nöje).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *